Se dublează pensiile acestor români în 2024. Cum funcționează recalcularea pentru pensionari, cine va avea mai mult de câștigat

de: Alexandru Puiu
13 01. 2024

Anul nou vine cu o indexare a pensiilor în luna ianuarie cu 13,8%, care s-a produs deja pentru mulți și cu recalcularea pensiilor din luna septembrie. În urma acestui efort bugetar fabulos, surprinzător de mulți pensionari se vor bucura de pensii dublate.

Deși această realitate este valabilă la scară largă, un exemplu de calcul legat de dublarea pensiilor a venit de la profesorul Anton Hadăr, într-o intervenție la Antena 3. El este liderul sindicatului din învățământul universitar și a atras atenția asupra situației în care mai mulți pensionari români se vorba de un câștig dublu al veniturilor actuale înainte de finele acestui an.

Citește și: Se majorează pensiile românilor și cu 80%. Cum funcționează sistemul, recalcularea pensiilor din 2024

Cum ți se dublează pensiile în România

Un pensionar cu un stagiu de cotizare de 36 de ani, care câștigă în prezent pensia minimă de 1125 de lei, în conformitate cu noua lege a pensiilor, va termina anul cu o majorare de 112% a veniturilor. Schimbarea semnificativă va veni în contextul recalculării din septembrie. „Are pensia minimă şi, probabil, tot cu salariul minim a funcţionat”, a spus prof. Anton Hadăr pentru sursa citată.

După luna ianuarie, venitul pensionarului va crește cu 13,8% de la 1.125 de lei la 1.281 de lei. În septembrie, după noua majorare, pensia va ajunge la 2.340 de lei, respectiv procentul de 112,14% menționat mai sus. În final, discutăm de o dublare a pensiei pentru un număr foarte mare de pensionari, având în vedere că scenariul de mai sus nu este unul extraordinar sau foarte particular.

Ca acest lucru să fie posibil, după cum a explicat Anton Hadăr, totul pleacă de la punctele suplimentare de care se bucură pensionarul cu perioada de cotizare de 36 de ani. El acumulează 21.62745 puncte, iar în plus față de veche formulă de calcul se bucură de 580 de lei sub formă de puncte bonus.

Ce se întâmplă cu prima majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, au avut loc mai multe schimbări în sistemul de pensii din România. Valoarea punctului de pensie a fost majorată cu 13,8%, crescând de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Această creștere afectează toate pensiile, de exemplu, un pensionar cu o pensie de aproximativ 2.500 de lei va avea, începând din ianuarie 2024, o pensie de 2.845 de lei. În plus, pensia minimă, cunoscută și sub denumirea de indemnizație socială pentru pensionari, a fost de asemenea majorată de la 1.125 de lei la 1.281 de lei.

Citește și: Ce este pensia minimă garantată în România. Cum se calculează, ce valoare are în 2024, cine o primește

În ceea ce privește recalculările pensiilor, acestea sunt planificate pentru septembrie 2024. Potrivit noii legislații, pensiile vor fi majorate anual, la 1 ianuarie, în funcție de rata medie a inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Legea introduce și un sistem de acordare a punctelor suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani, cu un sistem de punctaj progresiv în funcție de durata cotizării. De asemenea, anumite sporuri nepermanente pentru care s-au plătit contribuții vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.